Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 12.00

5 καλέσματα : 1 2 3 4 5

[Δάφνη] Διαδήλωση ενάντια στην ακρίβεια

ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ;

Όχι άλλη υπομονή, κοροϊδία, ιδιώτευση

🔴ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ #ακρίβεια

📌Σάββατο 20 Απριλίου, ώρα 12:00, Πλ. Καλογήρων, Δάφνη

Image

πηγή : https://twitter.com/kiniseisGiaTA/status/1777…


1 2 3 4 5

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ενάντια στην ακρίβεια
ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 - 12:00, Πλ. Καλογήρων (Μετρό ∆άφνης)

Ως πότε θα περιορίζουμε τις ανάγκες μας και θα προσαρμοζόμαστε στα «βασικά»; Ως πότε θα δουλεύουμε περισσότερο και θα αποδεχόμαστε την υποτίμηση της ζωής μας;

Εδώ και πάνω από δύο χρόνια, η άνοδος των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες δεν έχει σταματημό. Μπροστά στα ράφια και τα ψυγεία κοντοστεκόμαστε, κάνουμε υπολογισμούς για να γλυτώσουμε ελάχιστα ευρώ, ψειρίζουμε τις τιμές κιλού, ψάχνουμε τα ταμπελάκια προσφορών. Κυριευόμαστε από παγωμάρα, άγχος και εκνευρισμό. Ο μισθός μας εξανεμίζεται το πρώτο δεκαήμερο, στην αγορά υπερκοστολογημένων τροφίμων και ειδών υγιεινής (σύντομα και φαρμάκων), αλλά και στη βενζίνη, το ρεύμα, το πετρέλαιο θέρμανσης, το νοίκι. ∆ίνουμε παράλογα ποσά σε σχέση με τον μισθό μας για την κάλυψη των «καθημερινών». Οι έξοδοι, η ψυχαγωγία και τα ταξίδια μοιάζουν πολυτέλεια. Ωθούμαστε σε εξοντωτικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, μισά ένσημα, δουλειές με επισφάλεια και πετσοκομμένα δικαιώματα. Οι δύο δουλειές είναι μονόδρομος για να καλύψουμε τις ανάγκες
μας. Η «ακρίβεια» μας κάνει πιο ανασφαλείς και ευάλωτους/-ες στην εκμετάλλευση των αφεντικών.

Ως πότε θα δεχόμαστε μια ζωή με επιδόματα; Ως πότε θα ανεχόμαστε την κοροϊδία από τα κυβερνητικά επιτελεία και τις διαφημίσεις εταιρειών με «κοινωνικό πρόσωπο»;

Οι επιδοτήσεις του 20άρικου (marketpass/energypass κ.α.), τα «καλάθια νοικοκυριού» και η «πάταξη της αισχροκέρδειας» είναι σταγόνα στον ωκεανό, κρατικές παρεμβάσεις για το θεαθήναι. Αποτελούν την επιτομή της πολιτικής της λιτότητας, με το περιτύλιγμα του ξεδοντιασμένου κράτους πρόνοιας, που δείχνει ελεημοσύνη. Με φτηνά τεχνάσματα προσπαθούν να αποκρύψουν τους πραγματικούς υπαίτιους που όχι μόνο δημιουργούν την ακρίβεια, αλλά τη διαιωνίζουν και τη φορτώνουν στις πλάτες μας. Ο πληθωρισμός δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αναγκαίο ουρανοκατέβατο κακό, ή ένα παροδικό κύμα που σύντομα θα ξεφουσκώσει. Είναι μια ακόμα εγγενής αστάθεια του καπιταλισμού, συνυφασμένη με τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη απορρύθμισή του. Οξύνεται από πολιτικές αποφάσεις (διαχείριση πανδημίας, βεβιασμένη «πράσινη μετάβαση», ενίσχυση πολεμικών συρράξεων κ.α.) και οικονομικές στρατηγικές (ιδιωτικοποιήσεις, χρηματιστικοποίηση δημόσιων αγαθών), ενώ κορυφώνεται από τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να διασφαλίσουν τα κέρδη των αφεντικών σε βάρος μας. Άλλωστε, και στα πρόσφατα πανδημικά lockdowns, φάνηκε ότι κάθε κρίση του συστήματος αποτελεί ευκαιρία για αύξηση εσόδων των καπιταλιστών, μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και θωράκιση του καθεστώτος υφαρπαγής του μισθού μας, με περισσότερες κάμερες, σεκιούριτι και αντικλεπτικά συστήματα.

Δεν πληρώνουμε άλλη μια κρίση τους. Το καθεστώς της μόνιμης ακρίβειας που μας οδηγεί στην εξαθλίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν αντιληφθούμε τα κοινά ταξικά μας συμφέροντα και στραφούμε ενάντια στο κράτος που οργανώνει την ακρίβεια, και ενάντια στο κεφάλαιο που επωφελείται από αυτήν. Να ανατιμήσουμε τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους και να μοιράσουμε τον πλούτο σε εμάς που τον παράγουμε. Να είμαστε όλοι και όλες σε θέση να καλύπτουμε επαρκώς τις ανάγκες μας για τροφή, στέγαση, ενέργεια, θέρμανση, υγεία, μόρφωση, ψυχαγωγία.

Όχι άλλη ιδιώτευση, υπομονή και αυτοπεριορισμός. Όση οικονομία και να κάνουμε, όσο και αν
προσπαθούμε να αποταμιεύουμε, περιορίζουμε τις εξόδους μας ή κόβουμε από την ψυχαγωγία και τη διασκέδασή μας, απλά γινόμαστε όλο και φτωχότεροι. Να αντιμετωπίσουμε τη διαβίωσή μας συλλογικά. Να αυτοοργανωθούμε σε συνελεύσεις στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς μας. Να αγωνιστούμε με απεργίες και διαδηλώσεις, για συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις -με βάση τις ανάγκες μας- σε μισθούς και συντάξεις. Μερικοί από τους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε από κοινού την κάλυψη των αναγκών μας και να πάψουμε να εναποθέτουμε ελπίδες σε σωσίες και μεσσίες είναι τα μπλοκαρίσματα εξώσεων και πλειστηριασμών από τραπεζικά funds, οι επανασυνδέσεις ρεύματος ενάντια στις εταιρείες ενέργειας, η αλληλεγγύη σε όσους/-ες δεν έχουν, τα δίκτυα αλληλοβοήθειας και μοιράσματος.

Οι τιμές δεν θα πέσουν μόνες τους. Οι τιμές θα πέσουν μόνο με αγώνες που θα δώσουμε συλλογικά και αυτοοργανωμένα. Μας φοβούνται όταν είμαστε πολλοί και δρούμε συντονισμένα. Κομμάτι της δικής μας λύσης ενάντια στην ακρίβεια είναι οι μαζικές παρεμβάσεις αυτομείωσης στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, οι διαδηλώσεις, οι απεργίες και κάθε συλλογική μορφή αντίστασης η οποία καταδεικνύει, απαιτεί και επιστρέφει κομμάτι του κλεμμένου πλούτου στα χέρια μας.

Πρωτοβουλία εργαζομένων/ανέργων στα νότια | https://prwterganenotia.wordpress.com - prwtexerganenoextia@espiexv.net

Δίκτυο ενάντια στην ακρίβεια στα νότια | akriexvianotia@espiv.nexet

πηγή : email που λάβαμε στις 16 Απριλίου 10h


1 2 3 4 5

Το Σάββατο 20/4 στο Μετρό Δάφνη στις 12:00 λέμε ότι δεν μπορούμε να ζούμε άλλο έτσι!

Στηρίζουμε το κάλεσμα των συλλογικοτήτων ενάντια στην ακρίβεια. Οι τιμές θα πέσουν, οι μισθοί θα ανέβουν με αγώνες! Να είμαστε όλες και όλοι εκεί!

Αναμέτρηση

πηγή : https://twitter.com/anametrisi/


1 2 3 4 5

Κάλεσμα στήριξης της διαδήλωσης ενάντια στην ακρίβεια: Σάββατο 20/4, 12:00 Δάφνη

Τα ενοίκια στα ύψη, το σούπερ μάρκετ απλησίαστο, το ρεύμα πανάκριβο. Τα πάντα ακριβαίνουν χωρίς σταματημό. Ως εδώ! Δεν θα μείνουμε απλοί παρατηρητές. Αντιστεκόμαστε στην διαρκή υποτίμηση των ζωών μας, συλλογικά, αυτοοργανωμένα, αλληλέγγυα.

Στηρίζουμε την διαδήλωση ενάντια στην ακρίβεια, το Σάββατο 20/4 στις 12:00 στο μετρό της Δάφνης.

Μολόχα - Συνέλευση για Αυτοοργάνωση, Αντίσταση, Αλληλεγγύη στα Νότια

moloexha_notia@espiv.nexet

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1630016/


1 2 3 4 5

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Σάββατο 20/4, ώρα 12:00, Πλ. Καλογήρων (Μετρό Δάφνης)

ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΤΑΞΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ - ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΎΜΕ ΣΤΗΝ ΕΜΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Η ακρίβεια είναι βία ταξική: Ως εργαλείο βίαιης ταξικής υποτίμησης λειτουργεί ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις, πλήττοντας στοχευμένα τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το ευρύτερο κόστος ζωής (ρεύμα, τρόφιμα, ενοίκιο, καύσιμα, θέρμανση) είναι τόσο υψηλό, που η συντριπτική πλειοψηφία αδυνατεί ή δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς.

Σούπερ μάρκετ: οι σύγχρονοι μαυραγορίτες

α) Εμείς "δεν βγαίνουμε", αυτοί κερδοφορούν: Οι τζίροι των σούπερ μάρκετ τα προηγούμενα 2 χρόνια αναδεικνύουν κι επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό: Ο τζίρος των σούπερ μάρκετ το 2023, έφτασε τα 11,8 δισ., ενώ το 2022 τα 8,56 δισ., αναδεικνύοντας το ταξικό πρόσημο των ανατιμήσεων και τη λειτουργία τους ως ιμάντα μετακύλισης των ζημιών του κεφαλαίου προς τα πιο φτωχά/λαϊκά στρώματα.

β) Το "καλάθι του νοικοκυριού" είναι στάχτη στα μάτια του λαού: Η επαπειλούμενη μείωση της κερδοφορίας των σούπερ μάρκετ λόγω της πτώσης του όγκου των πωλήσεων, ισοσκελίστηκε με την κυβερνητική προώθηση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και το «καλάθι του νοικοκυριού», ώστε να εκτιναχθεί το περιθώριο κέρδους και να «απορροφηθούν» οι πληθωριστικές ζημιές (μειωμένη κατανάλωση, αύξηση λειτουργικού κόστους). Το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν αποτελεί μέτρο «προστασίας των καταναλωτών» αλλά προστασίας των μονοπωλίων και της κερδοφορίας τους.

Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία: Παράλληλα, με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, έρχεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και βία το κύμα των πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών. Οι τελευταίες σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις οδηγούν στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και την άρση κάθε νομικής προστασίας των δανειοληπτών, με χαρακτηριστική την απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία αίρεται κάθε νομικό εμπόδιο στα κοράκια των εταιρειών διαχείρισης και των funds να επιταχύνουν και να πραγματοποιούν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Να μην πληρώσουμε ξανά την εξυγίανση των τραπεζών, αυτή τη φορά με τα ίδια μας τα σπίτια.

Να μπλοκάρουμε πλειστηριασμούς & εξώσεις σε κάθε γειτονιά. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στη στέγαση.

Ενάντια στον εκβιασμό των ενοικίων: Το ζήτημα των υψηλών ενοικίων έρχεται να εκτινάξει το κόστος ζωής και να αποτελειώσει κάθε περιθώριο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο στεγαστικό κόστος στην Ευρώπη, με το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού να δαπανάται στο ενοίκιο. Η αύξηση των ενοικίων ως διαδικασία έμμεσης μείωσης του μισθού γίνεται ξεκάθαρη και από το γεγονός πως η μεγάλη πλειοψηφία των ενοικιαστών, αφού καταβάλλουν το ενοίκιο, αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις υπόλοιπες ανάγκες/υποχρεώσεις τους, προβαίνοντας σε περικοπές ή δανεισμό. Το Airbnb έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης, με ολόκληρες πολυκατοικίες να μετατρέπονται σε μικρά διαμερίσματα προς μίσθωση μέσω της πλατφόρμας με την ημέρα, γεγονός που μειώνει δραστικά τα διαθέσιμα σπίτια για τους μόνιμους κατοίκους των πόλεων και που έχει εκτινάξει την αγορά ενοικίων σε πάρα πολλές τουριστικές πόλεις της Ευρώπης.

Φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος: μαυραγοριτισμός & πολλαπλάσιο κέρδος: Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου / πετρελαίου να πηγαίνουν στα ύψη. Ευνοημένοι από τις αυξήσεις αυτές βγαίνουν οι κάτοχοι ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας (Protergia, Energa κλπ). Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αυξήθηκε δραματικά η τιμή τόσο του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, όσο και της βενζίνης, ενώ υπερβολική αύξηση παρουσίασε και η τιμή του αερίου. Αυτό συνδέεται άμεσα με την συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ για 15 δισ. υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σε πολύ υψηλότερες τιμές σε σχέση με αυτές τις Ρωσίας. Δηλαδή, η αύξηση αυτή είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τα παιχνίδια εξουσίας μεταξύ δύο ιμπεριαλιστικών πόλων, γεγονός το οποίο πληρώνουμε εμείς. Παράλληλα, εντός της "ενεργειακής κρίσης" οι 4 ολιγάρχες της ενέργειας (Βαρδινογιάννης, Λάτσης, Περιστέρης, Μυτιλιναίος) αύξησαν τα κέρδη τους σε πρωτοφανή επίπεδα.

Λεφτά για την υγεία-παιδεία και όχι για το ΝΑΤΟ και την αστυνομία: Την ίδια ώρα, που δηλώνουν πως δεν θα δώσουν δεκάρα για τη δημόσια υγεία - παιδεία, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, πως δεν φτάνουν τα λεφτά για τις ανάγκες του λαού, διαλέγουν να δώσουν απλόχερα λεφτά σε προσλήψεις μπάτσων, σε πολεμικούς εξοπλισμούς (Rafale, Drone, Romeo, F-35 και φρεγάτες Belhara), σε αναβάθμιση των ΝΑΤΟϊκών βάσεων, σε αποστολή φρεγατών στη Μέση Ανατολή, σε ερευνητικά για τον ελληνικό στρατό, το ΝΑΤΟ και την αστυνομία (τα οποία λαμβάνουν χώρα εντός των ΑΕΙ).

Να υπερασπιστούμε τα ταξικά μας συμφέροντα: Με απεργίες, διαδηλώσεις, καθημερινή παρέμβαση σε γειτονιές, σχολεία, χώρους εργασίας, με στήσιμο δομών αλληλεγγύης, με την μαζικοποίηση των ταξικών σωματείων, τη συμμετοχή στις απεργίες, αλλά και το μπλοκάρισμα πλειστηριασμών & εξώσεων, να βάλουμε φρένο στην υποτίμηση των ζωών μας!

ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ, ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟ

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

Ενημέρωση: diapyros.net, Δια Πυρός (facebook), @Diarkis_Agonas (twitter/X)

Επικοινωνία: diarexkis-agonexas@riseuexp.net (γενικό), da-aexthens@riexseup.net (Αθήνα), da-texhess@risexeup.net (Θεσσαλονίκη)

Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση

πηγή : https://diapyros.net/athina-kalesma-stirixis-…