Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 στις 18.00

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Συγκέντρωση ενάντια στην έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες

Κανένα μόνο, καμία λιγότερη

Την περασμένη εβδομάδα είδαμε για ακόμη μια φορά πόσο υποτιμήμενες είναι οι ζωές των θηλυκοτήτων από το κράτος και την πατριαρχία. Τη Δευτέρα 1/4 η Κυριακή δολοφονήθηκε έξω απο το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων όπου είχε πάει να ζητήσει βοήθεια, καθώς ο επί χρόνια κακοποιήτης της,την απειλούσε και την παρακολουθούσε έξω από το σπίτι της. Όπως ήταν αναμενόμενο δεν εισακούστηκε το αίτημα της και εκτός αυτού δέχτηκε ειρωνικά σχόλια του στυλ "το περιπολικό δεν είναι ταξί για να σε πάει σπίτι". Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα , βγαίνοντας από το τμήμα ο γυναικοκτόνος τη δολοφόνησε έξω από το φυλάκιο.

Γνωρίζουμε καλά ότι το κράτος κι οι θεσμοί του δημιουργούν επιπρόσθετα πρόβληματα όταν καταγγέλλουμε τους κακοποιητές μας και βάζουν εμπόδια όταν προσπαθούμε να ξεφύγουμε. Όσο κι αν ευαγγελίζονται πως η επιμόρφωση μπάτσων και δικαστών θα φέρει λιγότερο επανατραυματισμό, εμείς στην υποτιθέμενη θεσμική προστασία βλέπουμε περισσότερη επιτήρηση κι έλεγχο των ζώων μας και των βιωμάτων μας. Για το λόγο αυτό, η συζήτηση γύρω από την ανυπαρξία και την αδιαφορία του κράτους σε γεγονότα όπως οι γυναικοκτονίες μας βρίσκουν σε θέση κριτικής και πλήρους αντίθεσης. Αιτήματα που κατευθύνονται σε ενα διάλογο γύρω απο την υποστελέχωση υποδομών της αστυνομίας και έλλειψης προσωπικού και περιπολικών μας φαίνονται αποπροσανατολιστικά κι αντιθέτως η ικανοποίησή τους μια χαρά εναρμονισμένη είναι με τη λειτουργία και τα συμφέροντα του κράτους και του κεφαλαίου. Βλέπουμε καθημερινά την καταστολή να αναβαθμίζεται (ειδικά μετά τη ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα) και να δρα τιμωρητικά/εξαθλιώνει περαιτέρω φτωχές ,ρομά και μετανάστριες . Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί κι η διαχείριση της υποθεσης της μητέρας της 12χρονης απο τον Κολωνό, η οποία παρόλο που αθωώθηκε, πρωτόδικα, εξακολουθεί να διώκεται έπειτα από έφεση της εισαγγελίας. Το κράτος λειτουργεί όπως οφείλει για τη διατήρηση της ισχύουσας τάξης πραγμάτων, δηλαδή με τρόπο που σίγουρα δε θα σταματήσει την καθημερινά βιωμένη σεξουαλικοποιημενη βία. Δεν πρόκειται να λάβει μέτρα που θα μεταβάλλουν την αναπαραγωγή του υπάρχοντος συστήματος που είναι εν γένει βίαιο και δολοφονικό για τον καταπιεσμένο κόσμο.

Αναγνωρίζουμε ακόμη ότι η πατριαρχία και η έμφυλη βία υπάρχουν σε άμεση συνάφεια με το κράτος και τους θεσμούς του και είναι διάχυτες στην κοινωνία. Είναι επακόλουθα του τρόπου που έχουν δομηθεί οι έμφυλες σχέσεις και ρόλοι, οι οποίοι καθιστούν τις θηλυκότητες άτομα χωρίς αυταξία, ως ιδιοκτησία προς πολλαπλή εκμετάλλευση, σεξουαλική, ψυχολογική, οικονομική. Ο κοινωνικός περίγυρος ακόμη, ρομαντικοποιεί καταστάσεις όπως όταν ο σύντροφος θα σου πει τι θα φορέσεις , θα ζηλέψει ή θα σου μιλήσει υποτιμητικά προσπαθώντας να το δικαιολογήσει με πρόσχημα την αγάπη ή την πίεση της καθημερινότητας. Στο αποκορύφωμα της σεξουαλικοποιήμενης βίας όταν πρόκειται είτε για βιασμό είτε για γυναικοκτονίες ο ίδιος κοινωνικός περίγυρος θα είναι που είτε θα ξεπλύνει τον γυναικοκτόνο/ κακοποιήτη βάσει των παραπάνω δικαιολογιών είτε θα κατηγορήσει την επιζώσα ή δολοφονημένη που δεν εντόπισε τα σημάδια νωρίτερα.

Βλέπουμε,συνεχώς, να απολιτικοποιείται η έμφυλη κακοποιήση,κάνοντας την πατριαρχική βία να μοιάζει με ατομικό πρόβλημα που η κάθε μια πρέπει να αντιμετωπίσει ξεχωριστά. Ξεχνάμε ότι οι δολοφονημένες είχαν ζωές που άξιζαν να βιωθούν, ότι δεν είναι απλά πρόσωπα στις ειδήσεις αλλά πραγματικοί άνθρωποι που η ζωή τους δε προσδιοριζόταν γύρω απο κακοποιητή τους, τη βία και τη θανατίλα, αλλά είχαν πολύπλευρες ζωές με όνειρα όπως όλα μας.

Επιλέγουμε να υπάρξουμε συλλογικά και να καλέσουμε συγκέντρωση στην περιοχή της Χαριλάου καθώς πριν δυο μήνες σημειώθηκε εκεί άλλη μια γυναικοκτονία. Σε εναν κόσμο που η δολοφονική πατριαρχική βία είναι καθημερινή, εμείς διαλέγουμε τον δρόμο της αλληλεγγύης ,της δράσης και τη δημιουργίας ενδυναμωτικών σχέσεων μεταξύ των καταπιεσμένων. Στεκόμαστε η μια δίπλα στο άλλο φτιάχνοντας δίκτυα επικοινωνίας κι αλληλοβοήθειας κόντρα στην εξατομίκευση και την απομόνωση που μας επιβάλλει το κρατος κι η πατριαρχία.

Δεν ήτανε ατύχημα,δεν ήταν τραγωδία,

έξω απο το Α.Τ. Αγ.Αναργύρων έγινε γυναικοκτονία

Δεν έφταιγε το αλκοόλ, ούτε η κακιά στιγμή,δύο μέτρα γη για κάθε γυναικοκτόνο και βιαστή

Ο,τι έχουμε είναι το ένα την άλλη

Συγκέντρωση ενάντια στην έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες Πέμπτη 18/04 18:00 πλατεία Χαριλάου

Μαρμάγκα, αντιπατριαρχική ομάδα


1 2 3 4

Οι γυναικοκτονίες της Κυριακής Γρίβα, από τον πρώην "σύντροφό¨ της έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων και της 87χρονης γυναίκας που κατέληξε έπειτα από τις μαχαιριές του 80χρονου συζύγου της στην περιοχή της Χαριλάου έρχονται να προστεθούν σε μια μεγάλη λίστα με δολοφονίες γυναικών, συνεχών περιστατικών έμφυλης βίας. Έρχονται να προστεθούν σε μια συνεχιζόμενη συνθήκη εντεινόμενης βαρβαρότητας, όπου γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από το χέρι του κακοποιητή τους, γιατί οι δράστες πρώτα γαλουχούνται και ύστερα οπλίζονται και καλύπτονται από ένα ολόκληρο σύστημα, αυτό του κράτους, του καπιταλισμού και της πατριαρχίας. Ένα σύστημα που σε κάθε πτυχή του αναπαράγει καθημερινά την καταπίεση κατά των γυναικών και ξεπλένει τα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρους τους.

Η έμφυλη βία είναι συστημική βία και ως τέτοια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Από την προπαγάνδα που οξύνεται από το σύστημα στοχεύοντας στον έλεγχο του γυναικείου σώματος, ενάντια στο δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση, την επίταση της ταξικής εκμετάλλευσης, την εκμετάλλευση των γυναικών ως αναπαραγωγική μηχανή, τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις απειλές, τους βιασμούς και τις δολοφονίες προσφυγισσών στα χερσαία και υδάτινα σύνορα της Ευρώπης- Φρούριο, τη θεσμική συγκάλυψη βιαστών, παιδοβιαστών, κυκλωμάτων trafficking και γυναικοκτόνων, τις σεξιστικές και φασιστικές επιθέσεις σε λοακτι+ άτομα, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τους βιασμούς στα αστυνομικά τμήματα και μπλόκα μέχρι την βία των σωμάτων ασφαλείας απέναντι στις αγωνιζόμενες. Παράλληλα βλέπουμε πως ενώ η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό κρίθηκε αθώα πρωτόδικα, διώκεται ξανά έπειτα από έφεση της εισαγγελίας, δείχνοντάς μας τον κυνισμό της εξουσίας και την περιφρόνησή της για μια απόφαση που ελήφθη με την πλειοψηφία των ενόρκων. Μια έφεση που συνιστά ομηρία για την μητέρα, την 12χρονη και τα αδέλφια της, δικαιώνει τον κρατικό αστυνομικό-δικαστικό μηχανισμό απέναντι στην κοινωνική κατακραυγή που ξεσήκωσε η εισαγγελική πρόταση αλλά και η απαλλαγή του κυκλώματος ενώ στοχεύει στο να πνίξει κάθε αίσθηση ότι η αλληλεγγύη νίκησε και ότι οι αγώνες μας έχουν τη δύναμη να ανατρέπουν κρατικούς σχεδιασμούς.

Η κρατική καταστολή που δεχτήκαμε την Τετάρτη 10/4 στη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας για την γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων δεν μας εκπλήσσει, μας εξοργίζει. Έρχεται να προστεθεί σε μια μεγάλη λίστα επιθέσεων της αστυνομίας, σεξιστικής και έμφυλης βίας των σωμάτων ασφαλείας απέναντι στις αγωνιζόμενες και αγωνιζόμενους, όπως συνέβη στη διαδήλωση της 25ης Νοέμβρη 2022 στην Αθήνα, στη διαδήλωση στην Ηλιούπολη σε αλληλεγγύη με την Ε. απέναντι στον μπάτσο Μπουγιούκο που την κρατούσε έγκλειστη και την εξέδιδε, στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στη 12χρονη από τον Κολωνό και τη μητέρα της απέναντι στα κυκλώματα trafficking που δρουν υπό την πλήρη κάλυψη των κρατικών θεσμών και της αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκαν στη γειτονιά αλλά και έξω από τις φυλακές που βρισκόταν προφυλακισμένη η μητέρα, στη διαδήλωση για τον βιασμό 19χρονης από μπάτσους της ΔΙΑΣ στο ΑΤ Ομόνοιας. Η έμφυλη βια των σωμάτων ασφαλείας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κρατικής καταστολής για την καθυπόταξη όσων αγωνίζονται. Από τις σεξιστικές επιθέσεις στις πορείες, με τους μπάτσους να χτυπούν διαδηλώτριες με τέτοιο τρόπο, που στοχεύει στο ότι είναι γυναίκες, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις μέσα στα τμήματα και στα αστυνομικά μπλόκα, τους σωματικούς ελέγχους και το ξεγύμνωμα, τις σεξιστικές επιθέσεις σε λοατκι+ άτομα, την επιχείρηση τρομοκρατίας με απειλές κακοποιήσεων στις γειτονιές, όπως στα Εξάρχεια με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αρπαγή και απειλή βιασμού από τα ΜΑΤ προς διαδηλώτρια μέσα στο εργοτάξιο του μετρό στην πλατεία.

Απέναντι στο υποκριτικό ενδιαφέρον των θεσμών για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και των διακρίσεων, στέκονται οι χιλιάδες γυναίκες που σπάνε τη σιωπή, που αρνούνται το ρόλο του θύµατος, που στέκονται αλληλέγγυες η µία δίπλα στην άλλη, που χτίζουν µέσα από την ατοµική και συλλογική τους εξέγερση την προοπτική ενός κόσµου πραγµατικής ισότητας και ελευθερίας. Ως αναρχικές και ως γυναίκες, οργανωνόμαστε και αγωνιζόμαστε μέχρι το γκρέμισμα του κόσμου της πατριαρχίας, του κράτους και του καπιταλισμού. Για να οικοδομήσουμε στα συντρίμμια του, τον κόσμο της κοινωνικής ισότητας, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, της αναρχίας και του ελευθεριακού κομμουνισμού.

ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

Ομάδα Ενάντια στην Πατριαρχία | Αναρχική Πολιτική Οργάνωση - Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων


1 2 3 4

KAMIA ΑΛΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΜΕΝΗ


Το βράδυ της Δευτέρας 01/04, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, δολοφονείται η Κυριακή από τον πρώην "σύντροφό" της. Βρέθηκε στο ΑΤ, ζητώντας βοήθεια, καθώς γνώριζε ότι η ζωή της απειλούνταν από αυτόν και πως την περίμενε έξω από το σπίτι της. Στο παρελθόν είχε καταγγείλει τον ξυλοδαρμό και βιασμό της από τον 39χρονο δολοφόνο. Οι μπάτσοι την διώχνουν αδιαφορώντας, και ενώ εκείνη ζητάει να την μεταφέρουν με περιπολικό στο σπίτι της,την ώρα που βρίσκεται έξω από το ΑΤ, ο πρώην σύντροφός της την μαχαιρώνει θανάσιμα. Για άλλη μια φορά το κράτος που υπόσχεται ασφάλεια, νόμους και προστασία πολιτών αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε οποιονδήποτε ρόλο του. Στα ΑΤ κολαστήρια, που μπάτσοι βιάζουν, δολοφονούν, προφανώς και οποιοσδήποτε έχει χώρο να σκοτώνει τη σύντροφό του. Πριν από δύο μήνες άλλη μια γυναικοκτονία συνέβη και στην περιοχή της Χαριλάου.

Το χέρι του δολοφόνου κάθε φορά, το οπλίζει η πατριαρχία. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο άντρες νιώθουν άνετα να κακοποιούν ή και να σκοτώνουν θηλυκότητες καλλιεργείται καθημερινά, από την αδιαφορία των περαστικών για ένα παραβιαστικό περιστατικό σε μία γειτονιά, τις επιθέσεις σε άτομα που παρεκκλίνουν από την "κοινωνική νόρμα",την ασφυκτική ετεροκανονική (ελληνική)οικογενειακή ανατροφή, τις κοινωνικές παρέες μάτσο αντρών, τη συνεχή πίεση για απόδειξη της κυριαρχικής αρρενωπότητας μέσω της βίας, τη συνεχή υποτίμηση του βιώματος των θηλυκοτήτων στην πατριαρχία,μέχρι όταν βγαίνουν στα κανάλια Μπαλασκες για να τους δώσουν το "know how". Από τους βιασμούς μεταναστ(ρι)ών που συμβαίνουν στα σύνορα και τις παρενοχλήσεις στα κέντρα κράτησης μέχρι την ενοχοποίηση των θηλυκοτήτων λόγω του που κυκλοφορούν ή του τί φοράνε.

Η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ καταπιεσμένων (θηλυκοτήτων και μη), η ενίσχυση και η δημιουργία νέων δομών αλληλοβοήθειας στις γειτονιές, είναι επιλογές τις οποίες οφείλουμε να ενισχύσουμε. Η συνειδητοποίηση ότι η καταπίεση που ασκεί η πατριαρχία και το κράτος προωθούν η μία την άλλη, δείχνει ότι η διαμεσολάβηση που κάνει το κράτος και οι θεσμοί του, οδηγούν απλώς στην διαιώνιση του συστήματος καταπίεσης και εκμετάλλευσης.Το σπάσιμο της κοινωνικής απομόνωσης,η ενδυνάμωση και η αλληλεγγύη προς αυτά τα κοινωνικά κομμάτια που δέχονται την πατριαρχική βία (με τις γυναικοντονίες, ως αποκορύφωμα της πατριαρχικής επιβολής) πρέπει να αντιστραφεί μέσα στις γειτονιές από εμάς τις ίδιες/τους ίδιους/τα ίδια.

Συγκέντρωση ενάντια στην έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες Πέμπτη 18/04 18:00 πλατεία Χαριλάου

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟΙ ΠΥΡΗΝΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΚΑΚΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΗΤΑΝ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ, ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΛΩΝΕΙ ΧΕΡΙ, ΘΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΕ ΦΟΡΕΙΟ

Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΒΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ


Ανάρες - Ομαδα Δράσης & Αλληλεγγύης


1 2 3 4

Συγκέντρωση ενάντια στην έμφυλη βια και τις γυναικοκτονίες

Στις 22 Φεβρουαρίου, στην περιοχή της Χαριλάου, μια ακόμα γυναίκα δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της. Άλλη μια γυναικοκτονία, η οποία έρχεται να προστεθεί στην ατελείωτη λίστα με όσες γυναικοκτονίες έρχονται εν τέλει στη δημόσια σφαίρα. Όσοι ακόμα απορούν μπροστά στα καθημερινά περιστατικά έμφυλης βίας που έρχονται στη δημοσιότητα και ρωτούν αν συνέβαιναν πάντα και δεν τα μαθαίναμε ή αν τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί, η απάντηση είναι απλή: και τα δύο. Συνέβαιναν πάντα αλλά τα σκέπαζε το πέπλο της έμφυλης κανονικότητας που επεκτείνεται απο τους διάφορους θεσμούς μέχρι και τις κρεβατοκάμαρες των σπιτιών μας. 'Έχουν πολλαπλασιαστεί όμως και τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια μιας αντιδραστικής κίνησης που δεν διστάζει να επιτίθεται στα υποκείμενα που αρθρώνουν έμφυλες αρνήσεις,προκειμένου να τα αναγκάσει να επιστρέψουν στους προηγούμενους ρόλους τους.

Οι γυναικοκτονίες που μαθαίνουμε καθημερινά δεν είναι ένα άθροισμα γεγονότων, αλλά αποτελούν την πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τους έμφυλους διαχωρισμούς, την κουλτούρα του βιασμού και την πατριαρχική δομή της κοινωνίας. Η πραγματικότητα αυτή οπλίζει το χέρι του άνδρα που δολοφονεί, ο οποίος κάθε φορά θεωρεί ότι οι γυναίκες είναι αντικείμενα, με ιδιοκτήτη τον ίδιο. Τα συναισθήματα των γυναικών, οι επιθυμίες τους, οι επιλογές τους, πάντα πρέπει να φιλτράρονται από την ανδρική επιθυμία.

Η έμφυλη πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει μόνο στη μοριακότητα των σχέσεων, αλλά αναπαράγεται συνεχώς από το κράτος και τους θεσμούς του. Το βλέπουμε και σήμερα όπου το κράτος από τη μία προσπαθώντας να υλοποιήσει ένα δόγμα τάξης και ασφάλειας αναδιαρθρώνει την αστυνομία, αλλάζει το ποινικό κώδικα προς μια ακόμα πιο πειθαρχική κατεύθυνση και πουλάει φεμινιστικό προφίλ και από την άλλη πριν μερικές εβδομάδες, δολοφονείται η Κυριακή Γρίβα έξω από το ΑΤ Αγ. Αναργύρων όπου είχε πάει για να καταγγείλει για ακόμα μία φορά τον κακοποιητή της και να ζητήσει βοήθεια.

Σε μια συνθήκη που απαιτείται από εμάς να σκύψουμε το κεφάλι, εμείς απαντάμε με αλληλεγγύη σε όσες αρνούνται το ρόλο που τους επιβάλλεται και προσπαθούμε να οξύνουμε την υπάρχουσα κρίση των έμφυλων ρόλων. Δημιουργούμε τις ρωγμές οι οποίες θα χωρέσουν τις επιθυμίες που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα.

Συγκέντρωση Πέμπτη 18/04 στις 18:00 Πλατεία Χαριλάου

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΚΑΝΕΝΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ

Φάμπρικα Υφανέτ

πηγή : email που λάβαμε στις 18 Απριλίου 12h