τι; : συνέλευση θεματική : από :

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 στις 18.30

Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και καταπιεστικές κοινωνικές σχέσεις και σχέσεις εργασίας. Οι απαντήσεις θα δοθούν με τους δικούς μας όρους. 138 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του Σικάγο, ως καταπιεσμένη κοινωνική βάση βιώνουμε ακόμα μια συνολική οικονομική, κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική και περιβαλλοντική κρίση. Η πραγματικότητα ορίζεται υπό το πρίσμα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, την καταστροφική επέλαση των ιμπεριαλιστικών και αποικιοκρατικών δυνάμεων που αναδιαμορφώνουν ραγδαία και απρόβλεπτα τον κόσμο μας. Οι δυνάμεις της καπιταλιστικής νεωτερικότητας κλιμακώνουν την επίθεσή τους στο φυσικό περιβάλλον, τις κοινωνίες, τους λαούς και τα κινήματα, βάσει των αναγκών αναδιάρθρωσης και αναπροσαρμογής του παγκόσμιου συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης για να εξυπηρετούνται ακόμα καλύτερα τα συμφέροντα των ελίτ.

Ο κόσμος φλέγεται, τα σύνορα, οι επαρχίες και οι μητροπόλεις στρατιωτικοποιούνται, ο ταξικός πόλεμος της καθημερινής ζωή ενάντια στους καταπιεσμένους εντείνεται. Τα πιο φτωχά κομμάτια της κοινωνίας αποκλείονται από βασικές ανθρώπινες ανάγκες και πετάγονται στον δρόμο. Οι κοινωνικές δομές παιδείας και υγείας διαλύονται και ιδιωτικοποιούνται κλιμακωτά. Τα εργασιακά μας δικαιώματα σταδιακά εκμηδενίζονται, η οργάνωση, η αντίσταση, ο συνδικαλισμός σε οποιοδήποτε κοινωνικό πεδίο ποινικοποιούνται. Οποιοδήποτε ελεύθερο ή απελευθερωμένο έδαφος, γειτονιά, περιοχή, πάρκο, λόφος ή βουνό γίνεται βορρά των επιχειρηματικών συμφερόντων. Η ζωή μας υφίσταται την πλήρη επίθεση και απαξίωση, ως κομμάτι της ίδιας ακριβώς της παγκόσμιας συνθήκης. Η κρίση που βιώνουμε ως εγχώρια κοινωνία βαθαίνει όλο και παραπάνω. Το σκληρό πολιτειακό καθεστώς στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές ακόμα χώρες ανά τον κόσμο, επιβάλλει ως κανονικότητα τον απόλυτο έλεγχο της δημόσιας ζωής, τις σκληρές και επιλεκτικές τιμωρίες, την περαιτέρω εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς.

Ο πλούτος των κοινωνικών και ταξικών αγώνων και αντιστάσεων των τελευταίων δύο αιώνων, οι εξεγέρσεις και επαναστάσεις του παρελθόντος και του παρόντος, φωτίζουν το ιστορικό, ηθικό και πολιτικό χρέος και καθήκον μας στο τώρα. Αναδεικνύουν την σημασία για οργανωμένη πολιτική μας παρουσία στους επίκαιρους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, την ανάγκη οικοδόμησης μια συλλογικής προοπτικής πρότασης, μακροχρόνια και διεθνιστικά. Κουβαλάμε εκείνα τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά που μπορούν να συντελέσουν στην συνολική επαναστατική κοινωνική και πολιτική αλλαγή: την συλλογική ηθική και ευθύνη, την έμπρακτη αλληλεγγύη, την μαχητικότητα, την μνήμη και την συλλογική εμπειρία των κινημάτων και των κοινωνιών. Εμπνεόμαστε, αξιοποιούμε και διατηρούμε ζωντανή την παράδοση και παρακαταθήκη που μας άφησαν μέσα και από την Πρωτομαγιά οι σύντροφοι και συντρόφισσες των επαναστατικών σωματείων, των οργανώσεων, οι άνθρωποι του μόχθου, εργάτες και εργάτριες της εξέγερσης και της επανάστασης που χάραξαν την δίκη τους πορεία, έβαλαν την δική της προοπτική και πρόταση μέσα στην ζοφερή περίοδο που βίωναν.

Ως καταπιεσμένα κοινωνικά υποκείμενα, ως οργανωμένες ριζοσπαστικές και προοδευτικές δυνάμεις, είμαστε εδώ και πρέπει να πάρουμε θέσεις μάχης, συγκροτώντας τις δικές μας απαντήσεις, προτάσεις και προοπτικές για τον αγώνα και για την ζωή βάσει των δικών μας αναγκών. Η πρωτομαγιά θα συμβολίζει πάντα μια από της ύψιστες στιγμές της ταξικής πάλης της σύγχρονης ιστορίας των καταπιεσμένων. Αποτελεί ηθικό και πολιτικό χρέος μας ως κοινωνικές δυνάμεις του ριζοσπαστικού προοδευτικού χώρου να αναλάβουμε θέση ευθύνης και να συνοργανωθούμε με τρόπο ευρύ και συμπεριληπτικό για να απαντήσουμε στον δρόμο αλλά και σε κάθε πεδίο αγώνα για όλη την βία που δεχόμαστε.

Με άμεσο σκοπό την συνοργάνωση της οργανωμένης συλλογικής μας παρουσίας στους δρόμους, την ενίσχυση και τον συντονισμό σχεδιασμών και πρωτοβουλιών με ένα προωθητικό και ταυτόχρονα ενωτικό πνεύμα, καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς, τη Πέμπτη 18/4 στις 18:30 στη ΑΣΟΕΕ. Καλούμε σε συζήτηση και επικοινωνία οποιαδήποτε πρωτοβουλία, σωματείο, ομάδα και οργάνωση βρίσκει τον εαυτό της στον ευρύτερο ριζοσπαστικό χώρο και αναλαμβάνει την ευθύνη να συγκροτήσει το δικό της απεργιακό μπλοκ, για να πετύχουμε από κοινούτην όσο το δυνατόν καλύτερα οργανωμένη και οργανικά συνδεδεμένη παρουσία μας στον δρόμο του αγώνα.

Αθήνα, Απρίλης 2024

Πλατφόρμα Συνομοσπονδιακής Ένωσης

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/94099/