τι; : εκδήλωση, βιβλίο θεματική : από :

Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 19.30

Εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο «Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;»

Το Σάββατο 20 Απριλίου στις 7:30 μ.μ. διοργανώνουμε εκδήλωση-συζήτηση με αφορμή το βιβλίο, «Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;» (επιμέλεια Δ .Καλτσώνης, εκδόσεις Τόπος) με ομιλητή τον Λεωνίδα Βατικιώτη (από την ομάδα συγγραφέων του βιβλίου).

Έχουν περάσει 31 χρόνια από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και 15 χρόνια από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης κατά την οποία οι εργαζόμενες μάζες δέχτηκαν μια ανελέητη επίθεση που αύξησε τη φτώχια και την εξαθλίωση και διέλυσε κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις δεκαετιών. Το βασικό επιχείρημα με το οποίο η αστική τάξη και τα κόμματά της δικαιολόγησαν αυτές τις επιθέσεις, ήταν η αναγκαιότητα παραμονής της χώρας στην ΕΕ και οι υποτιθέμενοι κίνδυνοι που θα συνεπάγονταν μια έξοδος από την ΕΕ. Υποτίθεται ότι η ΕΕ είναι ένας "κήπος ευημερίας" (σύμφωνα με τα λόγια του Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ), μέσα στον οποίο ανθίζουν η οικονομική ευμηερία και οι πολιτικές ελευθερίες. Στην πραγματικότητα όμως, για τους εργαζόμενους λαούς της Ευρώπης, ο "κήπος" αυτός έχει άλλη όψη: της εντατικοποίησης της εκμετάλλευσης, της οργανωμένης επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα, του ρατσισμού και της ακροδεξιάς.

Απέναντι στα ψέματα και την προπαγάνδα των από πάνω σχετικά με την ΕΕ, μπορούν οι από κάτω να αντιτάξουν μια δικιά τους προοπτική με βάση τα δικά τους συμφέροντα; Μπορούμε στη χώρα μας να διαμορφώσουμε προοπτικές οικονομικής και κοινωνικής ευμερίας των λαϊκών μαζών εκτός του πλαισίου της ΕΕ; μπορούμε να αμφισβητήσουμε την κυρίαρχη αφήγηση, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υποστούμε θυσίες προκειμένου να μείνουμε στην ΕΕ, αμφισβητώντας παράλληλα την ίδια την ΕΕ;

Για όλα αυτά θα μιλήσουμε στις 20 Απριλίου και ώρα 7:30 μ.μ. στην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας.

πηγή : https://ergatikilesxikallitheas.wordpress.com…